Zonnepanelen op het dak

Ik wil zonnepanelen, hoeveel moet ik er plaatsen?

 

Wanneer je zonnepanelen installeert, wil je evenveel energie produceren als je op jaarbasis verbruikt. Wie minder stroom opwekt dan verbruikt, zal nog extra stroom van het net moeten gebruiken.

 

Wanneer je berekent hoeveel zonnepanelen je moet installeren, moet je rekening houden met drie factoren:

 

  • Je jaarverbruik, uitgedrukt in kWh. Deze vind je op je laatste afrekeningsfactuur.

  • Het vermogen van de zonnepanelen die je wil aankopen. De meeste zonnepanelen hebben een Wattpiek van 270 Watt. Dat wil zeggen dat één paneel maximaal 270 Watt oplevert in ideale omstandigheden. Bij de iets duurdere hoogrendementspanelen gaat dat tot 350 Watt. Wanneer je die Wattpiek vermenigvuldigt met 0,89, krijg je het aantal zonnepanelen die je nodig hebt om jouw verbruik op te vangen.

  • De ligging, grootte en helling van je dak. In het beste geval is je dak naar het zuiden georiënteerd, en heeft het een hellingsgraad van 35°. Hoe meer je dak afwijkt van die positie, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben om het verlies in opgewekte vermogen te compenseren.

Hoe weet ik of ik zonnepanelen kan plaatsen op mijn dak?

 

LIGT MIJN DAK IN DE JUISTE WINDRICHTING?

 

Je dak is het meeste geschikt voor zonnepanelen wanneer het naar het zuiden georiënteerd is. Toch is dat al een hele tijd geen vereiste meer om voordeel te slaan uit je zonnepanelen. De huidige panelen zijn namelijk zo krachtig, dat je uit iedere oriëntering van oost naar west voordeel kan halen uit je zonnepanelen.

 

KAN JE ZOMAAR ZONNEPANELEN OP IEDER DAK INSTALLEREN?

 

Je moet steeds rekening houden met de leeftijd van je dak en de stevigheid ervan. Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor je er zonnepanelen op bevestigt. Maar ook voor een vernieuwing van uw dak ben je bij Billiau Electrics aan het juiste adres! Wij werken namelijk samen met onze dakwerker om daken te vernieuwen alsook voor de plaatsing van onze zonnepanelen. Zo verzekeren wij de kwalliteit waarvoor wij staan!

 

Wanneer je een een ouder dak hebt, ga je het beste ook na of er asbestleien op je dak liggen. Op daken waar zulke leien op liggen kunnen geen zonnepanelen geïnstalleerd worden, doordat die te schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de installateurs.

 

IK HEB EEN PLAT DAK OF WIL ZONNEPANELEN OP DE GROND PLAATSEN

 

Wie zonnepanelen installeert, doet dat idealiter op een dak met een hellingsgraad van 35°. Iedere graad die daarvan afwijkt zorgt voor een zeer kleine afname in rendabiliteit.

 

Heb je een plat dak, of wil je zonnepanelen op de grond plaatsen, dan kan dat probleemloos aan de hand van een metalen frame. Die staat meteen in de juiste hellingsgraad en kan zuidwaarts georiënteerd worden.