Waar geef ik aan dat ik zonnepanelen geplaatst heb?

 

Wanneer je zonnepanelen installeert, zijn er twee partijen die je op de hoogte moet brengen.

 

1. Je distributienetbeheerderDeze berekent je verbruik op basis van je meterstanden, en moet daarvoor dus ook rekening kunnen houden met je zonnepanelen. Meer informatie vind je op de website van je netbeheerder.

 

2. Je brengt  ook best je energie leverancier op de hoogte wanneer je zonnepanelen laat installeren. Zo kunnen zij  jouw voorschotbedrag eventueel aanpassen en rekening houden met de gewijzigde leveringsomstandigheden. Stuur hen ook het keuringsattest

Moet ik mijn nieuwe zonnepanelen laten keuren?

 

Wanneer je nieuwe zonnepanelen hebt geïnstalleerd, moet je jouw installatie eerst laten keuren voor je die kan aangeven bij je distributienetbeheerder. Er zijn uiteenlopende organisaties die jouw installatie kunnen keuren. Pas wanneer je een gelijkvormigheidsattest hebt, kan je jouw installatie aangeven.

Wij van Billiau Electrics zullen voor jou de AREI-keuring aanvragen.

Wanneer verander ik met zonnepanelen best van energieleverancier?

 

Heb je zonnepanelen? Let dan goed op wanneer je van energieleverancier verandert. Als je op een willekeurig gekozen moment overstapt, dan moet je op dat moment je meterstanden doorgeven. Om geen geproduceerde stroom te verliezen, verander je best in de maand van je jaarlijkse meter opname.

 

WAAROM VERANDER IK BEST VAN ENERGIELEVERANCIER IN DE MAAND DAT MIJN METERSTANDEN OPGENOMEN WORDEN?

 

Als je zonnepanelen hebt, geven je meterstanden je netto verbruik weer. Dat is het verschil tussen je verbruik en je productie. We berekenen je afrekeningsfactuur op basis van dat netto verbruik.

 

  • Een eventueel productieoverschot wordt naar 0 herleid. Je ‘verliest’ dus die te veel geproduceerde stroom.

  • Voor eventueel extra verbruik (als je minder produceerde dan je verbruikte) zal je moeten bijbetalen.

 

PRODUCTIEOVERSCHOT

 

Doorheen het jaar heb je met zonnepanelen soms een productieoverschot. Dat is meestal zo in de zomer, wanneer de zon vaker schijnt en je meer energie produceert dan je verbruikt. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan terug en zo bouw je een ‘reserve’ op. Je meterstand zal na de zomer lager zijn dan ervoor.

 

PRODUCTIETEKORT

 

In de winter produceer je minder zon energie dan je verbruikt, dus heb je meestal een tekort. Je zal dan elektriciteit afnemen van het distributienet. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan vooruit, waardoor je meterstand na de winter hoger is dan ervoor.

 

EVENWICHT TUSSEN PRODUCTIE EN VERBRUIK

 

Je hebt een volledig jaar (12 maanden ofwel 4 seizoenen) nodig om je volledige voordeel uit zonnepanelen te halen. Het tekort van de winter wordt gecompenseerd door het overschot dat je in de zomer hebt. Daardoor is je netto verbruik bij je jaarlijkse meter opname ongeveer 0 kWh en zal je (bijna) niks moeten bijbetalen.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now